/unnamed.jpg)
برای اولین بار در دنیا اعضای هیات علمی مجتمع آموزش عالی اسفراین با همکاری دپارتمان فیزیک دانشگاه UWAاسترالیا، به روش جدیدی جهت کاهش طیف پس زمینه در اندازه گیری عیوب موجود در مواد مختلف و ارتباط آن با ساختار نواری انرژی الکترونها مغزی، دست یافته اند. دکتر مهدی قاسمی فرد دانشیار گروه فیزیک مجتمع آموزش عالی اسفراین در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه در خصوص این موفقیت پژوهشی اظهار داشت:
در این روش جدید از فناوری "تبادل اطلاعات از نقطه شروع" ﺑﺮاى ﺛﺒﺖ ﮔﺎﻣﺎ ﻧﺎﺑﻮدى پوزیترون و مطالعه پهن شدگی دوپلری ناشی از آن استفاده شده است. در این روش طیف سنجی ﭘﺲ از وارد ﺷﺪن ﭘﻮزﻳﺘﺮون ﺑﻪ درون ﻧﻤﻮﻧﻪ و ﻧﺎﺑﻮدى آن ﺑﺎ اﻟﻜﺘﺮون ﻫﺎی ظرفیت یا مغزی ناخالصی یا عیوب ساختار بلوری، دو اشعه گاما ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﻲ شود که ﺗﻮﺳﻂ آﺷﻜﺎرﺳﺎزﻫﺎ ﺛﺒﺖ ﻣﻲﮔﺮدﻧﺪ. معمولاً طیف های پس زمینه در طیف سنجی CDBS باعث اشکالاتی در ثبت داده ها بخاطر استفاده از دو آشکارساز متفاوت در ساختار آن می شود. این طیف پس زمینه اضافی و ناخواسته باعث هدر رفت وقت و انرژی بسیار در مطالعه ساختار مواد به کمک این طیف سنج می شود.
این عضو هیات علمی مجتمع آموزش عالی اسفراین با بیان اینکه تیم تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی اسفراین با همکاری دانشگاه UWA برای رفع این مشکل بعد از بررسی های مفصل به یک طرح چیدمان آزمایشگاهی جدید دست یافته است که علاوه بر کاهش شمارش گامای ناخواسته، مدت زمان ثبت طیف CDB را نیز به طرز قابل توجهی کاهش داده است. نتایج حاصل از این روش طیف سنجی جدید در مقایسه با روش سنتی، نشان دهنده کاهش قابل ملاحظه ثبت گامای ناخواسته و در نتیجه افزایش قابل ملاحظه در شناسایی 99 درصد گامای ناشی از نابودی پوزیترون با الکترونهای نوار ظرفیت و الکترونهای مغزی است. علاقمندان میتوانند نتایج کامل این پژوهش را که درمدت 3 سال انجام پذیرفته است در ژورنال
European Physical Journal Plus تحت عنوان
" A modified set-up to reduce background spectra in the CDBS positron spectrometer"
به چاپ رسیده است، مطالعه نمایند.
/Untitled.png)
/Untitled1.png)